Siste nytt
Norge deltar i omfattende EU-prosjekt om demens
Hvordan kan vi bedre livene til personer med demens og deres pårørende? Dette er utgangspunktet for et nytt EU-prosjekt, som nylig startet opp i Spania. Norge deltar aktivt i prosjektet som har som mål å styrke forebygging, tidlig oppdagelse,…
Vinn-vinn-erfaringer med Montessori for personer med demens på sykehjem
Med Montessori for personer med demens skapes magiske øyeblikk i hverdagen for beboerne ved Kvinesdal bo- og dagsenter.
Gåfotball mot demens – og hvordan vi opplever vår egen alder
Gåfotball har blitt et nytt og spennende tiltak for personer med demens, og Flint Tønsberg leder an som en foregangsklubb. I den nyeste episoden av…
Nytt Om aldring-foredrag: Fysisk aktivitet og trening ved demens
Elisabeth Wiken Telenius, fysioterapeut, phd, Aldring og helse, har selv mange ideer til hvordan man kan tilrettelegge for aktivitet, slik at trening…
Generasjonsprat med William Heimdal og NRK
Kunsteren og Nerdrum-eleven William Heimdal møter Trond-Viggo Torgersen og Anna Helle-Valle til samtale i podkasten Generasjon.
Hvorfor er eldre menn mest utsatt for selvmord– og hva kan vi gjøre for å forebygge?
Selvmord blant eldre menn er en økende samfunnsutfordring i Norge. Hvorfor er de mest utsatt, og hva kan gjøres for å redde liv? Eksperter peker…
Digitale utfordringer: Hvordan kan vi inkludere eldre?
I 2021 skrev Elen Haksø og Signe Berg en masteroppgave om eldre og deres digitale utfordringer og digitale kompetanse. Inspirasjonen fikk de gjennom…
Syver med i NRKs Team Pølsa
Syver Blindheim var en aktiv liten gutt inntil synet endret seg. Synsendringen viste seg å være det første symptomet på en sykdom det i dag ikke finnes noen lindring for. Syver er i dag blind, men verken han eller foreldrene gir opp. Ved å delta i NRKs serie Team Pølsa, håper de å vekke enda større interesse for sykdommen. – Vi står på videre, og drømmer om framtidige bidrag fra både helsemyndigheter og privatpersoner, sier Øyvind Blindheim.
Utvikler KI-app som skal forbedre hjemmetrening for MS- og Parkinson-pasienter
Forskere utvikler en app som skal hjelpe pasienter med MS og Parkinson til å trene intensiv styrke hjemme. Appen, som bruker kunstig intelligens (KI), registrerer bevegelser og gir tilbakemeldinger. Styrketrening med høy belastning aktiverer nervesystemet og bremser sykdomsforløpet. Målet er at appen skal bli godkjent som medisinsk hjelpemiddel, tilgjengelig på resept, og bidra til bedre helse for brukere globalt.