Siste nytt
– Demensdiagnosen kan være en lettelse
For personer som opplever å ha en kognitiv svikt, kan det å få demensdiagnosen være en lettelse. Men med diagnosen følger også økt bekymring.
Norge deltar i omfattende EU-prosjekt om demens
Hvordan kan vi bedre livene til personer med demens og deres pårørende? Dette er utgangspunktet for et nytt EU-prosjekt, som nylig startet opp i…
Vinn-vinn-erfaringer med Montessori for personer med demens på sykehjem
Med Montessori for personer med demens skapes magiske øyeblikk i hverdagen for beboerne ved Kvinesdal bo- og dagsenter.
– Med Montessori omsorgsfilosofi for sykehjem kan én person gjøre stor positiv forskjell
Montessori-pedagogikken er særlig egnet til bruk i personsentrert omsorg for personer med demens, sier Carolyn Magnussen.
Gåfotball mot demens – og hvordan vi opplever vår egen alder
Gåfotball har blitt et nytt og spennende tiltak for personer med demens, og Flint Tønsberg leder an som en foregangsklubb. I den nyeste episoden av…
Nytt Om aldring-foredrag: Fysisk aktivitet og trening ved demens
Elisabeth Wiken Telenius, fysioterapeut, phd, Aldring og helse, har selv mange ideer til hvordan man kan tilrettelegge for aktivitet, slik at trening…
Generasjonsprat med William Heimdal og NRK
Kunsteren og Nerdrum-eleven William Heimdal møter Trond-Viggo Torgersen og Anna Helle-Valle til samtale i podkasten Generasjon.
Hvorfor øker forekomsten av depresjon hos de over 80, når den faller hos resten av befolkningen?
– Nære venner faller fra og mange blir mer isolerte, kanskje mister de funksjoner og roller de har bygd opp livet og identiteten sin rundt, sier fagsjef Eivind Aakhus og legger til at det samtidig gjerne dukker opp flere helseutfordringer og plager som påvirker livskvaliteten. Han mener det å få eldre inn i aktiviteter som gjør at de beholder sosiale nettverk og opplever mening i hverdagen bør være en viktig prioritet fremover. – Jeg tror frivilligheten kan spille en viktig rolle her, sier han.
Kan høyere utdanning merkes på kroppen når du blir eldre?
Ny forskning viser at helseforskjellene mellom de med høy og lav utdanning øker med alderen. Blodprøver og målinger fra over 8.000 voksne, tatt med sju års mellomrom, viser at personer med lavere utdanning fikk dårligere helse raskere enn de med høyere utdanning. Forskerne peker på mer røyking, mindre fysisk aktivitet og mer økonomisk stress hos gruppen med lavere utdanning som mulige forklaringer.