Siste nytt
Slik skaper vi gode pasientforløp for personer med demens, kognitiv svikt og delirium på sykehus
Sykehusopphold skal bidra til bedring av helsetilstanden, men uten riktige tilpasninger for personer med demens, kognitiv svikt eller delirium, kan oppholdet risikere å forverre tilstanden. Hva skal til for å sikre trygge og gode pasientforløp for…
ABC-opplæringen gjør en forskjell: – De som jobber i eldreomsorgen tenker annerledes
Under årets ABC-dager fikk leverandører av ABC-opplæringen dele erfaringer og møte andre leverandører. Blant disse var Utviklingssenter for…
Legemiddel til behandling av demens nærmer seg norske pasienter
Det europeiske legemiddelverket (EMA) har nå anbefalt godkjenning av legemiddelet lecanemab. Det vil gjelde for behandling av mild kognitiv svikt…
Styrker diabetesomsorgen med ny fagprosedyre
Gloppen kommune er i gang med å heve kvaliteten på helsetjenestene for personer med diabetes. – Fagprosedyren er en gavepakke for ansatte i…
To nye foredrag for ulike grupper helse- og omsorgspersonell: Om behandling og oppfølging av diabetes hos eldre
Flere eldre får diabetes. Gjennom de to foredragene i serien Om aldring som publiseres i dag, kan helse- og omsorgspersonell styrke sin kompetanse om…
Gir ut håndbok om personsentrert omsorg og miljøbehandling: – Håper den vil inspirere
Forskning viser at delirium hos pasienter på sykehus kan forebygges og kanskje behandles med bruk av miljøbehandling – og det er bakgrunnen for ny…
– ABC-opplæring er virksomhetskritisk for eldreomsorgen
Statsforvalter i Rogaland Bent Høie slår et slag for ABC-opplæringen, og sier den er virksomhetskritisk for helse- og omsorgstjenestene i norske…
Kan kunstig intelligens og VR gjøre demensomsorgen bedre?
Under Nordic VR-Forum på Hamarble det vist hvordan kunstig intelligens (KI) og virtual reality (VR) kan bidra til bedre demensomsorg. Making Views fagsjef Stig Ekeberg og Aldring og helses spesialrådgiver Signe Vea Tretteteig holdt foredrag om hvordan kunstig intelligens kan gi liv til virtuelle demenspasienter. Med bruk av kunstig intelligens, kan virtuelle pasienter føre en samtale i VR. Uansett hva man velger å snakke om vil de virtuelle pasientene gi relevante svar.
Utfordringer i helsetilbudet for personer med utviklingshemming i Norge
Til tross for universell tilgang, egne nasjonale retningslinjer og rett til individuell plan er det fremdeles brister i helsetilbudet til personer med utviklingshemming. Det viser en ny forskningsartikkel av Stine Skorpen i Aldring og helse m.fl. Få har en individuell plan som fungerer, kvaliteten på tjenestene varierer og bruk av tvang øker. Tjenestene sliter med dårlig koordinering, individuell tilpasning og kompetanse. To pilotprosjekter er i gang for bedre helseoppfølging og koordinering.