Siste nytt
Ansiktets aldring kan kanskje avsløre mer enn vi tror – og slik kan du planlegge for en trygg alderdom
Rynker, slappere hud og pigmentforandringer … Men aldring handler ikke bare om hvordan vi ser ut, men også om hva som skjer under overflaten. Og mens vi aldres, bør vi tenke på hvordan vi ønsker å leve og ha det i alderdommen.
Barn av foreldre med demens møtes: – De har ulike behov som pårørende
To ganger i året arrangeres Tid til å være ung? Det er et landsdekkende kurs for unge voksne mellom 18 til 30 år som har en forelder med demens.…
Psykiske lidelser som risikofaktor for kognitiv svikt og demens – utfordringer og muligheter
Kan forebygging og behandling av psykiske lidelser også forebygge demens? – Det antydes i enkelte studier, sier psykolog Ben Kamsvåg ved Stavanger…
Nytt Årringer-intervju: Erna (82) søkte varmen for helsas skyld
– Oppveksten min var vanskelig, men trua mi klarte de ikke å knekke. Sjømannskirken er mitt annet hjem her på Gran Canaria, og det er for dem…
Selv flertallet blant helsepersonell tror fortsatt at demens er en uunngåelig del av aldringen
Myten om at demens følger naturlig med alderen viser seg å leve i beste velgående, også blant helsepersonell. Det kan bety at mange ikke får en…
Podkast nyttig som læringsplattform: – Hører på vei til jobb
Det finnes mange plattformer for læring, og hos Aldring og helse finner du flere digitale alternativer. Podkast er en av dem.
Aldringen skjer i «aldringsspurter» og demens er ikke en uunngåelig del av aldringen
Aldring er ikke en jevn prosess. Ny forskning avslører at kroppen går gjennom to tydelige «spurter» i aldringsprosessen: rundt 44 og 60 år. Disse…
Spørsmål om assistert død vekker usikkerhet hos sykepleiere
Norske sykepleiere får ofte spørsmål om assistert død, som er ulovlig i Norge. En ny studie viser at pleiere opplever forespørslene som etisk vanskelige. De føler seg usikre på terminologi, lovverk og grenser mellom lovlig lindrende behandling og ulovlig aktiv dødshjelp. Sykepleiere med videreutdanning i palliasjon var bedre rustet. Studien etterlyser klarere retningslinjer, mer systematisk opplæring og bedre tverrfaglig samarbeid for å styrke sykepleiernes kompetanse på feltet.
Er du pårørende til en hjemmeboende, så kan du være med på undersøkelse
Er du pårørende til noen over 65 år, som mottar hjemmetjenester? Ønsker du å være med på å bidra til at arbeidsforholdene for helsepersonell og situasjonen for uformelle omsorgspersoner blir bedre? Forskningsprosjektet “Support4Resilience” har til hensikt å gjøre akkurat dette. Undersøkelsen tar 10-15 minutter å gjennomføre, og er i regi av Senter for omsorgsforskning. Din deltakelse er anonym. Bli med om det passer for deg.