Siste nytt
Nytt Om aldring-foredrag: Behandling med ketamin viser lovende resultater for eldre med behandlingsresistent depresjon
– Ketamin kan være en effektiv behandling for eldre pasienter som ikke responderer på tradisjonelle depresjonsbehandlinger.
Nytt e-læringskurs om diabetes
Aldring og helse lanserer nå et nytt kurs. E-læringen gir kunnskap om diabetes hos eldre og bygger på fagprosedyren for diabetes i kommunale helse-…
Rapport om utredning av demens og kognitiv svikt: – Nå er det tid for handling
En fersk rapport viser hvordan demensutredning varierer betydelig i spesialisthelsetjenesten og i hvordan samarbeidet med kommunen organiseres. Nå…
Møteplass for mestring: – Gir trygghet og mot
Kurset Møteplass for mestring er for personer som har fått en demensdiagnose før de fyller 65 år, sammen med en nær pårørende. Det skal gi…
Langvarig bruk av opioider kan øke risikoen for demens
Personer som får høye doser opioider over lang tid kan ha økt risiko for demens, i følge en dansk studie. Forskerne fant en risikoøkning på 20…
Ansiktets aldring kan kanskje avsløre mer enn vi tror – og slik kan du planlegge for en trygg alderdom
Rynker, slappere hud og pigmentforandringer … Men aldring handler ikke bare om hvordan vi ser ut, men også om hva som skjer under overflaten. Og…
Barn av foreldre med demens møtes: – De har ulike behov som pårørende
To ganger i året arrangeres Tid til å være ung? Det er et landsdekkende kurs for unge voksne mellom 18 til 30 år som har en forelder med demens.…
Forventet levealder: Tilbake på nivå med før pandemien
Forventet levealder for nyfødte i 2023 økte med 0,5 år for menn og 0,3 år for kvinner sammenlignet med 2022. Nå er den 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner. Dette er nesten det samme som i 2019. Forventet levealder er et mer nøyaktig mål på dødelighetsmønstre enn antall dødsfall, fordi det tar hensyn til både alders- og kjønnsfordelingen i befolkningen. Gjennomsnittsalder ved død for menn er 76,94 år og kvinner 81,90 år.
Selvmordsforebygging hos eldre
Kunnskapsoppsummeringen Selvmordsforebygging hos eldre i kommunale helse- og omsorgstjenester, viser at selvmordsrisikoen øker med alderen og knyttes til depresjon, isolasjon og helseproblemer. Det skriver NTNU. Tiltak som bedre kommunikasjon, trygghet, sosiale initiativer og støtte til pårørende er sentrale. Prosjekter som Zero Suicide har redusert selvmord i enkelte kommuner.