Siste nytt
Styrker diabetesomsorgen med ny fagprosedyre
Gloppen kommune er i gang med å heve kvaliteten på helsetjenestene for personer med diabetes. – Fagprosedyren er en gavepakke for ansatte i kommunehelsetjenesten for å kunne gi best mulig diabetesbehandling, sier fagsjukepleier Svanhild Liseth…
To nye foredrag for ulike grupper helse- og omsorgspersonell: Om behandling og oppfølging av diabetes hos eldre
Flere eldre får diabetes. Gjennom de to foredragene i serien Om aldring som publiseres i dag, kan helse- og omsorgspersonell styrke sin kompetanse om…
Gir ut håndbok om personsentrert omsorg og miljøbehandling: – Håper den vil inspirere
Forskning viser at delirium hos pasienter på sykehus kan forebygges og kanskje behandles med bruk av miljøbehandling – og det er bakgrunnen for ny…
– ABC-opplæring er virksomhetskritisk for eldreomsorgen
Statsforvalter i Rogaland Bent Høie slår et slag for ABC-opplæringen, og sier den er virksomhetskritisk for helse- og omsorgstjenestene i norske…
Skrøpelighet blant eldre mer utbredt i Norge enn antatt
En forventet økning i skrøpelighet vil legge betydelig press på helsevesenet framover. – Vår studie understreker behovet for langsiktig…
Else Jenssen (60) om livet med demens: – Daglige turer i naturen betyr alt
I ettertid tenker Else Jenssen at det kanskje ikke var så smart å opplyse arbeidsformidlingen om at hun hadde Alzheimers sykdom. – Men jeg…
Årets brobygger: – Det er en utrolig driv bak dette prosjektet
Norsk publikumsutvikling hadde en ny kategori blant prisene i år, og den gikk til konseptutvikler Anna Helle-Valle hos Aldring og helse for…
Kan kunstig intelligens og VR gjøre demensomsorgen bedre?
Under Nordic VR-Forum på Hamarble det vist hvordan kunstig intelligens (KI) og virtual reality (VR) kan bidra til bedre demensomsorg. Making Views fagsjef Stig Ekeberg og Aldring og helses spesialrådgiver Signe Vea Tretteteig holdt foredrag om hvordan kunstig intelligens kan gi liv til virtuelle demenspasienter. Med bruk av kunstig intelligens, kan virtuelle pasienter føre en samtale i VR. Uansett hva man velger å snakke om vil de virtuelle pasientene gi relevante svar.
Utfordringer i helsetilbudet for personer med utviklingshemming i Norge
Til tross for universell tilgang, egne nasjonale retningslinjer og rett til individuell plan er det fremdeles brister i helsetilbudet til personer med utviklingshemming. Det viser en ny forskningsartikkel av Stine Skorpen i Aldring og helse m.fl. Få har en individuell plan som fungerer, kvaliteten på tjenestene varierer og bruk av tvang øker. Tjenestene sliter med dårlig koordinering, individuell tilpasning og kompetanse. To pilotprosjekter er i gang for bedre helseoppfølging og koordinering.